PRIA projektis osalemise kokkuvõte

Tänu PRIA koolikava toetavate meetmete abile õnnestus sel kevadel paljudel õpilastel tutvuda toidu tootmisega.

Kui varakevadel tegid 5. klassid hapukapsast, millest on juba juttu olnud, siis aprilli lõpust alates kuni juunini välja muutusid õppekäigud üsna tihedaks.

Õpetaja Pilvi Kula:
Keila Kooli 2. klasside õpilased külastasid Kadarbiku köögiviljatalu. Õppekäigu alguses said kõik endale selga kitlid ja mütsid ning seejärel suunduti tutvuma erinevate köögivilja töötlemise tsehhidega. Õpilastele näidati erinevaid protsesse, mis kaasnevad mahlade, salatite, hapukapsa, aurutatud peetide ja beebiporgandite tootmise ning pakendamisega.

Lastele tutvustati, kuidas toimub porgandite puhastamine ja sorteerimine suuruste kaupa ning kuidas valmivad beebiporgandid. Samas ruumis, kus pakendatakse beebiporgandeid, toimus ka peetide aurutamine, jahutamine ja pakendamine.

Õpilased nägid, kuidas kapsast puhastatakse, riivitakse ja pannakse hapnema. Tutvustati lähemalt hapukapsa tegemise protsessi ning toodi välja, et kõige rohkem on loomulikult jõulude ajal hapukapsa järgi nõudlust.

Köögiviljamahla ja smuutide pakendamise ruumis räägiti, kuidas mahla valmistamise protsess välja näeb. Vaadeldi valmismahlade pakendamist ning seejärel näidati masinat, millega pressitakse mahla.

Külastuse lõpus said kõik degusteerida Kadarbiku talu toodetud mahlu ja smuutisid. Erinevate jookide hulgast osutus paljude laste lemmikuks mango-banaani-õunamahl.

Õpetaja Mirjam Pärtel:
Sama õppekäigu tegid läbi ka 1. klasside õpilased, kes teavad nüüd, et beebiporgandid ei kasva peenral ja et hapukapsa tegemine “lõhnab” omapäraselt.

Õpetaja Inga Kangur:
7. klassid käisid Raplamaal mahetalus Männiku piimalambad OÜ. Näha, sööta ja paitada sai erinevaid hobuseid, veiseid, alpakasid, lambaid, kanade ja partide tibusid. Peremees ja perenaine rääkisid huvitavaid jutte tõugudest ja nende pidamise eripäradest veel juurde. Lambapiima tooteid hetkel ei saanud, sest lambatalled vajasid piima, küll aga maitsesid talu meiereis tehtud jogurt, juust ja määre koos koduleivaga suurepäraselt. Juustu sai kaasagi ostetud ja kodustele maitsmiseks viidud.

Õpetaja Leelo Tamkivi:
3. klassidel oli planeeritud õppekäik algselt Metsküla Piima farmi, aga sõrataudi kartuses seal ikkagi vastu ei võetud ja põllumajandustund sai peetud hoopis Harjumaa Muuseumis.

Muuseumis räägiti meile jüripäeva kommetest ja õppisime erinevaid talutöid. Tegime neid praktiliselt läbi. Kaalusime seemnekartulit, tegime koorest võid, tutvusime erinevate köögiviljadega. Saime teada, milliseid taimi vanasti taludes kasvatati ja mida praegu eestlased peavad oluliseks kasvatada. Tore töö oli maa kaevamine ja panime ka kartulid maha. Veel oli vaja suured naelad pakku taguda ning need sealt ka eemaldada. Tõsist rammu vajas kahemehesaega saagimine. Kõige lõpuks oli vaja kaelkookudega kaevust vett tuua ja pesulaual pesu puhtaks küürida ning kuivama panna.  Juba kuivanud pesu tuli pesukurikaga ka sirgeks saada. Kogu tegemisi saatis aga  “sigade” lauta ajamine. Päeva lõpetasime ahjust tulnud leiva söömisega, millele määrisime peale enda tehtud võid.

Õpetaja Liisi Viigisalu:
4. klasside õpilastel käis külas Eesti Piimandusmuuseum. Õpilased said teada piimanduse ajaloost Eestis, vaadata erinevaid piimatoodete pakendeid. Kõik said osaleda või tegemises ja pärast söödi isetehtud või koos leivaga ära. Peale rüübati võist ülejäänud petipiima. Loomulikult said kõik proovida kätt lüpsmise alal.

Lastele meeldis väga. Kindlasti võiks neid veel külla kutsuda.

Suur tänu PRIA-le toetamast meie kooli õpilaste põllumajanduslikku haridust!

Rohkem tulemusi...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Translate »