Kirjandushuviliste saavutused

Eesti Emakeeleõpetajate Seltsi korraldatud eesti kirjanduse olümpiaad toimub tänavu teist korda. Võistluse ülesehitus jäi samaks: esmalt panevad kolmeliikmelised meeskonnad enda teadmised proovile veebipõhises testis ja seejärel saavad parimad võistkonnad edasi mnemoturniiri-sarnasesse lõppvooru. Sel korral on olümpiaadi teemaks Kristiina Ehini ja Jaan Krossi elu ning looming.

24. novembril toimunud eelvoor selgitas välja, kui süvenenult olid kirjandushuvilised lugenud nii proosat, luulet kui ka elulooraamatuid. Samuti eeldati põhjalikke teadmisi kirjanike eraelust. Vaevalt, et keegi oskaks peast öelda, mis mütoloogiategelane oli Kristiina Ehini lapsepõlve eeskuju või kellega sattus Jaan Kross samasse Patarei vangla vangikongi.

Eelvoorus osales 51 meeskonda, kellest pääses lõppvooru 9.-10. klassist 11 võistkonda ja 11. -12. klassist 18 võistkonda. Edasipääsenute hulgas on ka Keila Kooli 9. ja 12. klassi esindajad. Lõppvoor toimub 1. aprillil Tartus Miina Härma Gümnaasiumis.

Jaan Kross on öelnud: „Haritud eestlane on nii haruldane asi, et kui ta ka olemas on, peab ta neetult tark olema.“ Olgu armastatud kirjaniku sõnad eeskujuks meile kõigile ja tutvugem armastatud eesti kirjanike loominguga!

Liisa-Lotte Hein

12. klassi õpilane