Uued filmistaarid koolis

11. klassi “Kirjanduse ja filmi” ja „Filmi tegemiste“ kursuste noored jagavad oma kogemusi ja õppetunde läbitud kursustest.

Kokku osales sel aastal kursustel 17 õpilast ning valmis 4 lühifilmi. Lisaks õpetajatele Brita Rikkolasele ja Hurmi Väljamäele käisid töötube läbi viimas Roland Teeäär, Mari Liis Keevallik ja Anna Maria Jäetma. Kõige rohkem toetas filmi tegemist Roland Teeääre monteerimise töötuba. Kasulikud ja meeldejäävad olid Mari Liis Keevalliku õpituba produtsendi tööst ning Anna Maria Jäetma dubleerimise ja subtiitrite kirjutamise töötuba. Mitme kuu jooksul valmisid lühifilmi treiler ja lühifilm. Filmid rääkisid detektiivist, kes lahendab Keilas sarimõrvu; taksojuhist, kes satub sekeldustesse maffiaga; hirmutavast metsalaagrist ja juhtumistest unenägude maailmas. Õpilased said end proovile panna filmi skripti kirjutamisest kuni monteerimiseni välja ning said teadmisi filminduse eri aspektidest. Lisaks praktilisele kogemusele vaadati ka erinevaid filme, mida pärast koos analüüsiti. Vaadatud filmide hulgast toodi välja “Roheline raamat”, “Risttuules” ning “Kahtlus”. Veel käsitleti täpsemalt filmimuusika teemat, filmitüüpe ning filmi valmimise etappe. Kõige eredamad mälestused saadi lühifilmi tegemisel ja grupiga koostööd tehes. Tuli ette vahvaid apsakaid ning nalja sai palju. Soovitused järgnevatele kursustel osalejatele olid sellised: olge julged ja laske mõtetel voolata, planeerige oma aega hästi ning varuge lisaaega, kuna ette võib tulla ootamatuid takistusi. Õpilaste kommentaarid kursuste kohta: “Kõige eredamalt jääb meelde uute teadmiste ja kogemuste saamine, praktiline katsetamine ja tegutsemine; filmide, mida ise poleks valinud, vaatamine ja analüüsimine ning uute vaatenurkade leidmine filmi vaatamisel – kadreering/plaanid, kuidas on filmipildiga antud edasi seda, mida sõnadega ei väljendatud ehk need väikesed detailid, mida peab keskendunult jälgides tabama.”

Autor: Kadri Käpa, 12.a

Artikkel ilmus Noortelehes 01.03.2024

Rohkem tulemusi...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Translate »