PRIA-projektid algasid hapukapsa tegemisega

Koolis on meie õpilased harjunud jooma nn koolipiima ja sööma koolipuuvilja ja -köögivilja. Seda saame tänu PRIA ehk Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Ameti koolikava toetusele. Sügisel pakkus PRIA sellele lisaks koolikavaga kaasnevate haridusmeetmete toetust, et oleks võimalik põhikooli õpilasi viia põllumajandusettevõtetesse või näidata koolis, kuidas toit meie lauale jõuab. Eeskätt ikka piim ning puu- ja köögiviljad.

Rohelist Kooli ja Liikuma Kutsuvat Kooli eestvedavad õpetajad kirjutasid sügisel projektitaotluse ja aasta alguses saime positiivse vastuse sellele, paraku küll mitte nii suures summas nagu rehkendanud olime.

Aprilli viimasel nädalal läks projekt lahti – käised kääriti üles ja kummikindad tõmmati kätte! Pargimaja 5. klassid tegid õpetaja Marju Rajaste juhendamisel hapukapsast. Alustuseks kõik ise riivisid või hakkisid noaga hästi peenelt kapsast ja porgandit. Seejärel lisati soola ja soovijad ka köömneid ning siis järgnes mudimine ja muljumine nii, et köögiviljadest mahl väljas. Kapsas tambiti purki ja võeti koju kaasa koos õpetaja täpsete juhenditega. Kapsapurk tuli kodus panna sooja kohta hapnema, et see siis 3-4 päeva pärast, kui aktiivsem mullitamine möödas ja köök mõnusat hapukat lõhna täis, külmkappi tõsta ja iga toidukorra juurde ampsata. Kuna Kadarbiku talust toodud kapsast ja porgandit oli üksjagu, siis said mõned klassid veel kapsategu proovida.

Õpilased tegid huviga kaasa ja neile protsess meeldis. Paljudele meeldis tegevus, aga nad ei saanud aru, miks nad seda tegema peaksid. No ikka selleks, et aru saada, kuidas hapukapsas jõululauale või salatisse jõuab ja et oskused põlvest-põlve edasi läheksid. Liiatigi on hapendatud kapsas väga vitamiinirikas ja maitseb hästi ka meie kõhubakteritele, kes siis omakorda meil endil tuju heaks teevad.

Hapendamise kunst tasub endale selgeks teha. See on üks parimaid, lihtsamaid ja odavamaid koduseid ravimeid, mis on kümneid kordi parem kui mõni toidulisand. Lisaboonuseks on see, et erinevalt külmutamisest ja kuumutamisest ei lähe säilitamiseks energiat vaja. Siinkohal peab ütlema, et ka Pargimaja õpetajad õppisid hilissügisel hapendamise selgeks, mõni üksik oli sellega varem kokku puutunud. Enamikes kodudes pisteti hapukapsas muidugi juba enne jõule nahka.

Sel kevadel osalevad PRIA-projektis veel 1.klassid, kes külastavad ettevõtet Kadarbiku Köögivili OÜ; 4.klassid, kes tutvuvad Eesti Piimandusmuuseumiga ja proovivad võid teha; 7.klassid, kes sõidavad Raplamaale ettevõttesse Männiku Piimalambad OÜ, kus peale lammaste on veel terve hulk igasuguseid koduloomi ja -linde; 2.ja 3. klassid pidid seoses Euroopas liikuva suu- ja sõrataudiga ära jätma õppekäigu Kumnas asuvasse AS Metsküla Piim lauta ja saavad nüüd asenduseks ka Kadarbiku talu (2.klass) ja Harjumaa Muuseumi teemakohase töötoa (3.klass).

Pilte õpilaste kapsateost SIIN.

Sügisene õpetajate kapsategu

Rohkem tulemusi...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Translate »